Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 14 april 2012

Rode vlekjes op perenbladeren door de perenpokziekte!


Perenbladgalmijt/perenpokziekte, met als wetenschappelijke naam Phytoptus pyri (syn. Epitrimerus pyri), wordt veroorzaakt door jonge mijten die plantensap van peren opzuigen.
De mijten overwinteren tussen de schubben van perenblad- en bloesemknoppen.
Vanaf de vroege lente ontstaan op de jonge perenbladeren kleine, groene wratjes die rond half of eind april rood verkleuren en later zwart worden.
Bij een kleine aantasting is het voldoende de aangetaste bladeren en scheuten te verzamelen en op de composthoop te doen ofwel te verbranden.
Bij zware aantastingen behandelen met spuitzwavel. In het voorjaar tijdens het uitloop van de knoppen een bespuiting uitvoeren. Indien nodig een tweede bespuiting uitvoeren juist voor de bloei.
Bent u te laat met die behandelingen begin april dan kan u nog steeds meerdere keren behandelen, maar het zal enkele weken duren voor er gezonde bladeren ontstaan.
Probeer het bodemleven te verbeteren door de (zwart gehouden) boomspiegel af te dekken met ca 6 cm compost. Werk die compost een beetje in met een cultivator.
In mei kan u bemesten met een samengestelde meststof.
Meer lezen over de perenpokziekte (Perenbladgalmijt).

Behalve de pokziekte zijn perenbomen soms ook vatbaar voor roestschimmel en voor schurft.
Rode, toegevouwen bladeren kunnen veroorzaakt worden door de vouwgalluis. Tegen bladluizen kan u schuilplaatsen voor oorwormen in de boom hangen. Ook kleefbanden rond de stam verhinderen mieren van omhoog te kruipen.
Meer lezen over ziekten en plagen bij perenbomen (Pyrus communis).

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Hebt u dit jaar een grote aantasting van de perenpokziekte? Probeer dan volgend jaar bij het schuiven van de knoppen (einde maart - begin april) enkele keren te behandelen met spuitzwavel!

Verwarring is mogelijk met de schimmel Perenroest, waarbij een tussenwaardplant (Juniperus) nodig is. Lees meer over perenroest.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM ZIEKTEN EN PLAGEN OP PERENBOMEN:
Bestuiving van perenbomen vraagt aandacht!
Fruitmot of appelmade bij appels en peren.
Nabloei verwijderen bij perenbomen.
Omenten met de kroongriffel om de bestuiving te verbeteren en meer vruchten te bekomen.
Optimale plantafstand voor perenbomen.
Rode vlekjes op perenbladeren van de perenbladgalmijt of perenpokziekte.
Schuilplaatsen (nesten) voor oorwormen maken in uw fruitboom.
Schurftinfectie (schimmelziekte) op perenbomen.
Wortelsnoei bij sterkgroeiende appel- en perenbomen.
Zomersnoei bij perenbomen.
Groente- en Fruit Encyclopedie met teeltinformatie van alle fruitsoorten.
Hebt u een perenboom met abnormaal weinig bloemen? Dit kan een gevolg zijn van een beurtjaar of door verkeerde snoei.
Ontbreekt een passende bestuiver bij uw perenboom? Probeer dan een tweede of derde perenras op uw perenboom te enten. De maand april is ideaal om dit "omenten" toe te passen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten