Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 24 juni 2016

Vogelschade voorkomen bij rijpend fruit!

De aardbeien rijpen nu goed. Trosbessen, blauwe bessen, frambozen en kersen beginnen rijp te worden, dus hoog tijd om vogelbescherming te voorzien!
Door de overvloedige regen in juni 2016 is de oogst van de aardbeien niet goed.




Foto's:
Doordragende aardbeien 'Mara des Bois'
Namaak-roofvogel die met de wind kan bewegen. ("Starbird")
Vogelnetten over blauwe bessen.

Zodra kersen en bessen iets rood beginnen te kleuren moeten ze beschermd worden.
Het beste resultaat geven vogelnetten die de ganse boom of struik beschermen.
Een korte tijd helpen soms ook de volgende afschrikmiddelen: ballonnen in verschillende kleuren, witrode linten, cd's die draaien in de wind, een kunstvogel (namaakroofvogel) aan een touw en afschrikkende geluiden van roofvogels.

De "Bird Chaser" zijn afschrikkende ballonnen in 3 kleuren (wit, zwart en geel). Deze ballonnen moet je om de week afwisselend ophangen, om gewenning te voorkomen.
Laagblijvende fruitsoorten (aardbeien, trosbessen) kan je ook beschermen met zwart naaigaren (zwart transparent garen/ visdraad in nylon of polyester, doorsnede 0,25mm) te spannen op de aanvliegroute.

Afschrikkende natuurlijke vogelgeluiden om rijpe vruchten te beschermen.
Tip! Roofvogelgeluiden beluisteren.

Foto van Nepeta (kattenkruid). Door katten te lokken met kattenlokkende/katvriendelijke planten naar een kersenboom kunnen vogels ook afgeschrikt worden. De bloemen van de Nepeta zijn bijzonder aantrekkelijk voor solitaire bijen!
Bruikbaar zijn o.a. Nepeta cataria (kattenkruid), Nepeta faassenii, Valeriana officinalis (Valeriaan), Actinidia kolomikta (kattenkiwi), Teucrium marum (gamander) en Thymus (tijm).
Maai het gras naast rijpend kleinfruit niet te kort af, want dan is er meer vogelschade. Lang gras kan meer water verdampen dan kort gras, wat nuttig kan zijn bij te natte grond.

Meer lezen over de preventie van vogelschade.

Maandelijks praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Labels: preventie vogelschade, vogelschade, vogelschade voorkomen, ziekten en plagen, plantenziekten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten