Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 7 december 2016

Vijgen stekken in december.

Zelf vijgen (Ficus carica) vermeerderen door stekken moet je NU doen! Na zware wintervorst wortelen de stekken niet goed, dus probeer deze week (of maand) nog te stekken!
Als de planten 's morgens bevroren staan kan je beter geen stekhout verzamelen!

De vijgenstruik is een fruitgewas dat tamelijk gemakkelijk te stekken is, mits een licht verwarmde kas of serre te hebben. (Je kan de potten ook binnenshuis plaatsen waar het ook warm is)
Stek enkel van vijgenstruiken of vijgenbomen die in ons klimaat vruchten geven! Sommige vijgenrassen geven in ons klimaat nooit eetbare vruchten.
Vijgenstruiken kan je ook vermeerderen door een tak in de grond af te leggen en dan aan te aarden. Takken die je nu aflegt kan je pas op het einde van 2017 verwijderen.
Met de snoeizaag kan je best een grote tak (2 tot 5 meter lang) onderaan wegzagen.

TIPS BIJ HET STEKKEN VAN VIJGEN.
Een grote tak kan je in kleine stukken zagen of knippen.
Elke stek is 10 tot 30 cm lang en heeft een stuk meerjarig hout onderaan. Aan dat meerjarig hout staat een stukje (ingekort) eenjarig hout.
Maak geen stekken van hout dat bevroren staat, want dergelijke stekken wortelen niet meer.
Gebruik als stekmateriaal meerjarig hout van 2 tot 7,5 cm dikte (2-7,5 cm doorsnede) en een lengte van 10-30 cm. (Snoeihout is hiervoor bruikbaar)
Heb je nu geen tijd of plaats om de stekken in kleinere potten te plaatsen, zet dan de gemaakte stekken in een grote pot en vul aan met vochtige stekgrond. In mei-juni kan je de stekken dan in potjes plaatsen om te laten wortelen.

HET STEKEN VAN DE STEKKEN.
Vul grote zwarte plastieken potten (bij voorkeur ca 1-3 liter grootte) met handvochtige stekgrond (of zaaigrond) en plaats hierin 2 of 3 stekken. Druk licht aan zodat de stekken vast staan.
Je kan ook kleinere potten gebruiken, maar dan is de steklengte 8-15 cm en de stekdiameter 1,5-5 cm.

Stekken steken in zgn stekbakken en na het inwortelen oppotten geeft meestal geen goed resultaat. (Vijgen verdragen het verplanten niet goed)
De aanbevolen temperatuur om te bewortelen is 15-18°C. Sommige kenners stekken vijgen (in pot) in februari op bodemverwarming bij ca 20°C.

ZORGEN NA HET STEKKEN.
Plaats de potten met stekken in een licht verwarmde ruimte (12-18°C.).
Zodra de stekken blaadjes vertonen, moet je ze beschermen tegen uitdrogen door een (geperforeerde) plastiek zak over de stekken te doen. De bladeren ontstaan voor de stekken geworteld zijn!
Afhankelijk van de (bodem)temperatuur kan het 1 tot 3 maanden duren voor de stekken wortels vormen.
Na het bewortelen mag de temperatuur wat dalen. (5-12°)

Op dezelfde manier als vijgen kan je ook zwarte moerbei (Morus nigra) stekken.

VIJGENSTRUIKEN VERPLANTEN
Oudere vijgenstruiken (5 tot 10 jaar) kan je best in het voorjaar (begin maart) bij vorstvrij weer verplanten als de grond niet meer bevroren is.
Bij strenge wintervorst (van maart tot april) moet je de onderste delen van de struiken afdekken met droge bladeren en de stammen in jutte of vliesdoek inpakken.

Neem voor alle zekerheid ook een aantal stekken zoals in dit blogbericht beschreven is.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM VIJGEN - FICUS CARICA:
Vijgen en hazelaars vermeerderen door afleggen of marcotteren.
Vorstbescherming voor vijgen geeft meer vruchten volgend jaar .
Vermeerderen van vijgen (Ficus carica) door stekken en afleggen.
Tips om vijgen te snoeien en te planten .
BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Vijgen kan je zeer goed in een grote pot of kuip op terras en balkon houden. Door een beperkte wortelgroei ontstaan er meestal meer vruchten.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).

Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit

Een keer per maand praktische fruittips ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: Ficus carica, vijgen, vermeerderen, stekken vijgen, stekken Ficus carica, vermeerderen van vijgen, Fig, vijgen stekken, stekken van vijgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten