Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

woensdag 3 mei 2017

Fruitsoorten stekken in mei


PLANTENSOORTEN TE STEKKEN IN MEI.
- Houtig kleinfruit: Krentenboompje, gele kornoelje en lijsterbes (Sorbus).
- Warmteminnende fruitsoorten: Druiven (Vitis vinifera), vijg (Ficus carica) en tomaten. Van druiven en vijgen gebruik je ingekuild stekhout om te stekken. Van tomaten gebruik je grote okselscheuten (= dieven) om te stekken.
Ook appelonderstammen en sierkwee (Chaenomeles) kan je in mei stekken.
De vernoemde fruitsoorten kun je best in de kas/serre stekken, maar als de nachten voldoende warm zijn (+10°C) kan je ook in openlucht stekken.

TIPS BIJ HET STEKKEN.
Steek de stekken van vijgen en druiven in stekgrond bij een optimale temperatuur. (Meestal minimum 15°C.). Stekhout van druiven dat afkomstig is van de wintersnoei kan je best enkele uren in water dompelen.
Als er teveel zonlicht is dan moet je afschermen om verwelking en verbranding te voorkomen.
Om de stekken te snijden gebruik je een scherp mes of een scherpe snoeischaar.
Neem winterstekken of houtstekken in de rustperiode, zonder bladeren.

Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door stekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in de "Fruit ABC-Stekkalender".
Houtig kleinfruit en druiven kan je eenvoudig vermeerderen door stekken.
De steklengte is ca 20 (25) cm. Korte stekken (8-10 cm) wortelen beter dan lang gesneden stekken. Op lange stekken kan je in augustus op de stek een oculatie plaatsen.
Zomerstekken worden vanaf mei tot september genomen en de stekken zijn voorzien van enkele bladeren.

Foto 01. Winterstekken van kwee (= peeronderstam) die vorige maand uitgeplant werden krijgen in een droge periode regelmatig water.
Foto 02. Winterstekken van zwarte trosbes (Ribes nigrum). Bloemen en bessen worden verwijderd.

STEKPLAATS.
Sommige fruitsoorten kan je best in potten onder glas (kas) stekken, maar de meeste soorten kunnen je ook als winterstek in openlucht inkuilen.

Plant de ingekuilde/ ingelegerde stekken afzonderlijk uit in volle grond of pot de stekken op.
Gewortelde stekken die in een kas/serre staan om te wortelen mag je pas rond half mei buiten zetten. (Vorstgevaar tot ca 15 mei)

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor fruitbomen en kleinfruit

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM STEKKEN VAN PLANTEN:
Fruitsoorten vermeerderen door stekken (index-pagina). Werkwijze bij het stekken van houtige planten.
Planten vermeerderen d.m.v. zomerstekken (basisinformatie).
Stekken van blauwe bessen (Vaccinium corymbosum).
Stekkalender voor ALLE fruitsoorten.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten. Planten vermeerderen door stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten.

Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten, marcotteren of afleggen.
Ook op internet is nog veel extra informatie over het stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten te vinden.
Meer lezen over de betekenis van wetenschappelijke plantennamen in het plantenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Elke maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om GRATIS de maandelijkse Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.

Labels: plantenvermeerdering, stekkalender, planten vermeerderen, stekken in maart, fruit stekkalender, fruit stekken maart, stekken in maart, vermeerderen planten, winterstek, vermeerderen, planten stekken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten