Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 11 september 2017

Doordragende aardbeien nu planten (Fragaria x ananassa cv's)!

Regenachtig weer en vochtige grond is ideaal om aardbeien uit te planten!
Doordragende aardbeien (= dagneutrale aardbeien) dragen meerdere keren per jaar bloemen en vruchten. Mits een goede verzorging kan je van doordragers zeker drie keer oogsten per jaar.
Het tweede jaar na het planten geven aardbeiplanten meer kleine vruchten.

Aardbeien planten op waterdoorlatende zwarte folie voorkomt onkruidgroei en voorkomt bevuiling van de vruchten.


Emmerteelt met doordragende of dagneutrale planten.


Doordragende aardbei 'Mara des Bois' (Mijn persoonlijke favoriet)
KLIK OP DE FOTO'S OM DEZE GROTER TE MAKEN!

Aardbeiplanten mogen niet langer dan twee jaar op hetzelfde perceel staan. Oudere planten geven veel kleine vruchten en worden meer aangetast door schimmels en insecten (o.a. taxuskever).
Doordragende of dagneutrale rassen (o.a. 'Mara des Bois', 'Rapella', 'Selva' en 'Ostara') plant je begin september ofwel in maart en april.
Vroeg planten (juli & augustus) kan in het najaar al een eerste oogst geven.
Bij doordragers die je in het voorjaar plant kan je best de eerste bloemen verwijderen om een goede beworteling te krijgen.

PLANTTIPS.
In de rij mogen ze op 25-35 cm geplant worden.
Tussen de rijen kan je een afstand van 50-60 cm nemen.
Door ruim te planten kunnen de aardbeiplanten na regen sneller opdrogen, zodat ze minder vatbaar worden voor schimmelziekten.
Plant niet te diep. De wortels komen net onder de grondoppervlakte en het hart (groeipunt) moet zeker boven de grond blijven. Druk de grond rond de wortels wat aan zodat de plant vast zit in de grond.

Aardbeien kan je ook planten in emmers. Plant vier tot vijf planten per 10 liter pot. Plaats de planten langs de rand een beetje schuin zodat het hart van de plant naar de buitenzijde gericht is.
Zorg voor een goede ontwatering, want te natte grond geeft wortelschimmels!
Als voorteelt zijn courgettes, sla, zomerprei en struikbonen (stamslabonen) geschikt.

Kenmerken van doordragende aardbeien?
DOORDRAGERS OF DOORDRAGENDE AARDBEIPLANTEN (dagneutrale planten).
Deze geven meerdere keren per jaar bloemen en vruchten.
Planten in september ofwel in het voorjaar (maart).
Bij het planten in het voorjaar kan je best de bloemstengels wegnemen tot 15 mei om een goede hergroei én dikkere vruchten te bekomen.
Vruchten vanaf begin juli tot begin september. (Een latere oogst is ook mogelijk, maar dan zijn de vruchten minder zoet)
Vanaf juli tot half augustus de bloemstengels met nog 2-3 kleine (resterende) vruchtjes wegknippen --> doet nieuwe bloemstengels ontstaan.
Doordragende rassen zijn o.a. Charlotte, Cirafine, Mara des Bois, Portola, Rapella en Selva. (Ostara is ook een doordrager, maar die geeft talrijk kleine en te zachte vruchten. De vruchten van Selva zijn meestal te hard en onvoldoende lekker). Portola is een nieuw ras met talrijke stevige, grote en lekkere vruchten.
Planten die reeds twee jaar in potten en bakken staan kan je in september verpotten in nieuwe potgrond. Controleer de planten op aanwezigheid van taxuskever!

AARDBEIPLANTEN VERMEERDEREN DOOR SCHEUREN.
Indien je geen uitlopers hebt en toch de planten wil verjongen en verplanten dan kan je ze ook scheuren of delen. O.a. 'Mara des Bois' geeft sommige jaren geen uitlopers.
Haal enkele planten uit de grond met zoveel mogelijk wortels. Daarna de plant in verschillende kleine stukken verdelen (= scheuren), waarbij elk stuk nog wortels moet hebben.
Verwijder alle bloemen, vruchten en slechte bladeren en pot de planten afzonderlijk op. Gebruik stekgrond of potgrond met heel weinig meststoffen.
Zet de opgepotte planten in de schaduw en besproei ze dagelijks tot ze niet meer verwelken. Je kan de planten ook afdekken met groeidoek of krantenpapier. Meestal zijn de scheurlingen op 7-10 dagen goed ingeworteld en dan kan je ze terplaatse uitplanten.
Doordragende aardbeien kan je begin/half september en in maart ook nog planten, zonder productieverlies. Bij het planten in maart is een regelmatige watergifte erg belangrijk!

OVERZICHT VAN DE OOGSTTIJD.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUIT- en MOESTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM AARDBEIEN.
Aardbeien stekken in juni en juli.
Eenmaaldragende aardbeien planten van 1 tot 20 augustus.
Vraatschade van de taxuskever.
10 tips voor een geslaagde aardbeiteelt in de moestuin (GroentenInfo- Luc Dedeene)
Meer teeltinformatie van fruit en bijzondere tomaten kan je lezen op de twitterpagina van Guy De Kinder
Meer lezen over aardbeien in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder)

Planten in pot giet je voor het planten goed nat of laat je in een waterbad volzuigen. Druk na het planten rond de potkluit de grond aan en geef voldoende water.
Omwille van de slechte vruchtkwaliteit kan ik geen 'Ostara' (doordrager) aanraden. (Erg kleine en te zachte vruchten bij Ostara)

Labels: aardbeien planten, doordragende aardbeien, dagneutrale aardbeien, dagneutrale aardbeien, planten aardbeien, aardbeien in emmers planten, Fragaria x ananassa, Fragaria ananassa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten